"Bara ett varv till..."

Bôgda Backyard

Tredje upplagan, 18:e september 2021.

Anmälan & info

Bôgda Backyard 2021

Banan

Om Backyardvarvet

Resultat

Tidigare vinnare och resultat 

Följ oss på Instagram: @bogda_backyard

Vad är en Backyard?

Mannen på bilden heter Gary Cantrell, mer känd som Lazarus Lake eller "Laz". 2011 "uppfann" han Big's Backyard Ultra hemma på sina marker i Tennessee. Döpt efter hans hund Big kom racet att stå modell för ett nytt löptävlingskoncept - en Backyard . Exakt varje timme startas ett 6,7 kilometers varv. Alla som fullföljt tidigare varv inom en timme får starta igen och den som sist löper ett varv vinner. 


Att sträckan är just 6,7 km kommer från hans idé att löpa 100 miles på 24 timmar, således 4,167 miles eller 6 706 m varje timme. I skrivande stund är den längsta registrerade insatsen 81 varv eller 543 km, signerat John Stocker i juni 2021.


Under åren har Backyardkonceptet spridit sig och blivit en global tävlingsform, populär i sin enkelhet och unik i avseendet att loppet saknar mållinje. Det är vinnaren som bestämmer när loppet är över.

Historien bakom Bôgda Backyard

Efter ett par egna starter i längre traillopp fick vi upp ögen för Backyardkonceptet och sökte efter ett mindre lopp i närheten för att prova på. Det var november och skapligt tomt i den lokala tävlingskalendern så vi startade vårt eget, hemmave. Start och mål på gatan, depå i garaget. Enkelt och familjärt.


Första upplagan gick bara veckor efter idén, i december 2019. Det var mörkt, halt och alla deltagare var förstagångslöpare. Vinnare blev Caroline och Mattias som fick tända ljuslyktorna och stå med äran, sent på kvällen.


Med stor mersmak från både deltagare och arrangörer siktar vi numer på ett årligt återkommande event placerat i mitten av september. Fortfarande i liten skala och på vår "baksida" Rådaåsen. Mitt på Bôgda.

Backyardvarvet

bana
bana
Grusvägen på väg ut från Askeslätt.
Gamla banvallen på väg upp mot Rådaåsen.
Milspåret
Grusvägen uppe på åsen, precis vid halva varvet.
Stigavsnitt
Grusad stig efter fotbollsplanerna.
Gårdsplanen på Lantgården.
Stigen efter Lantgården, på väg mot Vattenledningsvägen.
Vattenledningsvägen på väg in mot Askeslätt.

Tävlingsvarvet på Bôgda Backyard startar och slutar på Lödkolvsvägen 12 i bostadsområdet Askeslätt ca 3 km väster om centrala Lidköping. Vi utnyttjar närheten till friluftsområdet på Rådaåsen och de öppna fält som separerar det från bebyggelsen. Vi löper uppför en del av åsens höjd vilket ger en stigning på ca 30 meter per varv.


Mer än halva varvet löps på grus och stig i skog, resten över öppna fält eller på mindre grusvägar. Vi har valt sträckningen så att man oftast kan löpa i grupp eller i bredd av sociala skäl. 


Varvet markeras på tävlingsdagen enligt information på startmötet och en utförlig banbeskrivning finns också i vår inbjudan.


Tänk på att visa extra hänsyn mot djur och besökare på Lantgården när ni passerar gårdsplanen.

Resultat

Vinnare 2019:


Herrklass: Mattias Gynäs, 11 varv

Damklass: Caroline Filipsson, 5 varv

Vinnare 2020:


Herrklass: Jonas Nilsson, 14 varv

Damklass: Alexandra Palm, 13 varv

Vinnare 2021:


Gemensam klass: