"Bara ett varv till..."

Bôgda Backyard

16:e september 2023.

Anmälan öppnar under våren

Anmälan & info

Bôgda Backyard 2022

Banan

Om Backyardvarvet

Resultat

Tidigare vinnare och resultat 

Följ oss på Instagram: @bogda_backyard

Vad är en Backyard?

Mannen på bilden heter Gary Cantrell, mer känd som Lazarus Lake eller "Laz". 2011 lanserade han Big's Backyard Ultra hemma på sina marker i Tennessee. Döpt efter hans hund Big kom racet att stå modell för ett nytt löptävlingskoncept, Backyarden var född . Varje timme startas ett varv på 6,7 km. Alla som fullföljt tidigare varv inom en timme får starta igen och den som sist löper ett varv inom angiven tid, vinner. Alla andra diskas. Att sträckan är just 6,7 km kommer från hans idé att löpa 100 miles på 24 timmar, således 4,167 miles eller 6 706 m varje timme.


Världsrekordet innehas för närvarande av belgaren Merijn Geerts som löpte  90 varv (604 km) under The Race of Champions i Tyskland under maj 2022.


Backyardkonceptet har  spridit sig och blivit en populär tävlingsform i hela världen, populär i sin enkelhet och unik i avseendet att loppet saknar mållinje. Det är vinnaren som bestämmer när loppet är över.

Historien bakom Bôgda Backyard

Efter ett par egna starter i längre traillopp fick vi upp ögen för Backyardkonceptet och sökte efter ett lopp i närheten av Lidköping. Det var november och skapligt tomt i den lokala tävlingskalendern så vi startade vårt eget lopp, hemmavé. Start och mål på gatan, depå i garaget. Enkelt och familjärt.


Första upplagan gick bara ett par veckor veckor efter att idén föddes, i december 2019. Det var mörkt, halt och alla deltagare var nybörjare i konceptet. Vinnare blev Caroline och Mattias (bilden) som fick tända ljuslyktorna och stå med äran, sent på kvällen.


Med stor mersmak, både från deltagare och som arrangör, siktar vi numer på ett årligt återkommande event i mitten av september. Fortfarande i liten skala och på vår "baksida" Rådaåsen. Mitt på Bôgda.

Backyardvarvet

bana
bana
Grusvägen på väg ut från Askeslätt.
Gamla banvallen på väg upp mot Rådaåsen.
Milspåret
Grusvägen uppe på åsen, precis vid halva varvet.
Stigavsnitt
Grusad stig efter fotbollsplanerna.
Gårdsplanen på Lantgården.
Stigen efter Lantgården, på väg mot Vattenledningsvägen.
Vattenledningsvägen på väg in mot Askeslätt.

Tävlingsvarvet på Bôgda Backyard startar och slutar på Lödkolvsvägen 12 i bostadsområdet Askeslätt ca 3 km väster om centrala Lidköping. Vi utnyttjar närheten till friluftsområdet på Rådaåsen och de öppna fält som separerar det från bebyggelsen. Vi löper uppför en del av åsens höjd vilket ger en stigning på ca 30 meter per varv.


Mer än halva varvet löps på grus och stig i skog, resten över öppna fält eller på mindre grusvägar. Vi har valt sträckningen så att man oftast kan löpa i grupp eller i bredd av sociala skäl. 


Varvet markeras på tävlingsdagen enligt information på startmötet och en utförlig banbeskrivning finns också i vår inbjudan.


Tänk på att visa extra hänsyn mot djur och besökare på Lantgården när ni passerar gårdsplanen.

Resultat

Vinnare 2019: (herr- och damklass)

Mattias Gynäs, 11 varv

Caroline Filipsson, 5 varv


Vinnare 2020: (herr- och damklass)

Jonas Nilsson, 14 varv

Alexandra Palm, 13 varv


Vinnare 2021: (gemensam klass)

Annika Drakfors, 18 varv


Vinnare 2022: (gemensam klass)

Christian Borg, 26 varv